Živo vrelo

Hrvatski institut za liturgijski pastoral
pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji

Ksaverska cesta 12a, 10000 Zagreb
Copyright © 2010
Sva prava pridržana

Osobama s invaliditetom
 

Koliko god nam se budi interes da gledamo i vidimo sve oko sebe, i pogledom poniremo u stvarnosti koje su nam nadohvat ili nas okružuju, ipak sve ne možemo opaziti i biti svjesni svega što postoji i što se događa. Gledamo, ali opet ne vidimo sve.

Pred našim očima stoje ili se mijenjaju situacije, čije slike spremamo u album svojega života bez korica, kojeg nitko drugi ne može vidjeti jer nitko nema naše oči da bi ga gledao. O njemu se može čuti samo iz našeg opisa. Ako nam je nešto promaklo i nismo posebno primijetili, ta slika sigurno nije u našem albumu, niti pak nedostaje. Nije tu jer nije obilježila naš život. Svaki naš svjesni trenutak proširuje stranice albuma, kojemu će Gospodin, dok se osuši i zadnja slika našega života, staviti korice s natpisom »Moje dijete«.

Naši albumi života prepuni su slika i doživljaja koje s drugima možemo podijeliti kroz riječi i djela. Na razne načine, u svome životu svjedočimo trenutcima koji obilježavaju naš život. Događa se da nam je ponekad teško i opisati ono što bismo željeli izreći, pa je lakše i razumljivije da se uz svakidašnji govor poslužimo i vizualnim objašnjenjima.
Uvijek postoje načini i mogućnosti kako približiti i razlomiti drugima ono što smo u životu doživjeli, spoznali i naučili. Tu nam, na poseban način, moraju biti u mislima i srcu osobe s invaliditetom. Svaka komunikacija je davanje svojega od sebe drugome, poput dara kojega želimo nekome dati. A život je sam po sebi dar od Boga, pa sve ono što dajemo od sebe drugima, trebali bismo doživljavati kao najplemenitiji izraz ljubavi, koji izlazi iz našega srca.

Ako darove, koje smo primili kroz svoja osjetila, rastapamo poput voska zapaljene krsne svijeće, da budemo svjetlost i toplina u pogledu srca osoba s invaliditetom, to je Život. Težimo za ljubavlju, čeznimo za darovima Duha, nastojmo njima obilovati radi izgrađivanja Crkve (usp. 1Kor 14).

Urednik