Živo vrelo

Hrvatski institut za liturgijski pastoral
pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji

Ksaverska cesta 12a, 10000 Zagreb
Copyright © 2010
Sva prava pridržana

Božji plan spasenja


Vjerojatno smo u životu iskusili planiranje puta do nekog odredišta u kojem je najvažniji detalj uz sigurno putovanje, pronaći smještaj koji bi nam najviše odgovarao, kako bismo se osjećali kao kod kuće. Da bi se sve dobro organiziralo i uspjelo u zamišljenom planu, sve smo trebali na vrijeme, dovoljno ranije rezervirati, kako ne bismo izgubili mjesto jer nismo jedini koji planiramo put. U životu je općenito važno planiranje, o kojem pak ovisi konačan ishod. No, možda i nikada ne planiramo, pa neka bude kako bude. Ako nas pri tom ništa niti ne zanima, onda nam je tako, kako nam je.


Svatko tko ima iskustvo planiranja, zasigurno se može prisjetiti uspješnosti plana i lijepih trenutaka koji su se dogodili, a kao takvi smješteni su u okrilje naših sjećanja, dubine našeg postojanja. Ipak, ponekad neki planovi nisu takvi i ne uspiju. Svako planiranje je poput zasađene biljke koja daje ili ne daje svoje plodove. Kakvi plodovi, takav i okus u ustima. Koliko god smo zadovoljni svojim planovima i sa svime lijepim što se je dogodilo, najveći i najljepši plan, bez kojega nijedan naš plan nema ljepotu, jest Božji plan spasenja.


Bog je u svom planu ljubavi došao čovjeku. Iako je sve njegovo, i vrijeme, i prostor, najavio je svoj dolazak Onoj koju je čuvao od njezina začeća, da bude najljepši dom u kojem će se nastaniti Riječ koja će tijelom postati i spasiti nas. Ništa nije moglo poremetiti njegov plan s čovjekom. Nije htio izdvajati posebnu adresu smještaja jer zna da smo uvijek samo za sebe rezervirani, već nam je svima pokazao put spasenja i otvorio vrata svog doma. Bog nam dolazi u tišini svoje blizine, no da bismo osjetili te predivne trenutke, ostanimo uvijek budni, kako se ne bismo obilno zasitili ponudama sa stola adventskih razonoda i duboko zaspali, zaboravivši na njegov planirani put i poruku: danas mi je boraviti u tvojoj kući.

 
Urednik