Živo vrelo

Hrvatski institut za liturgijski pastoral
pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji

Ksaverska cesta 12a, 10000 Zagreb
Copyright © 2010
Sva prava pridržana

 
 
 
Prijelaz iz sebe ka Gospodinu
 
 
Prijelaz ka Gospodinu. Život je svakoga dana, nakon noćnog odmornog sna ili umornog bdjenja, svakim jutrom očekivano otvaranje očiju pred iznenađenjem novoga dana pred nama. Svaki novi dan daje nam priliku, ovisno o našoj spremnosti, da steknemo iskustva, razvijemo ideje, produbimo razmišljanja i pronađemo rješenja, da učinimo nešto novo i dopustimo promjenu koja će nas učiniti svjesnima vlastitog postojanja i odgovornima u mreži isprepletenih niti međuljudskih odnosa. Uz sve ono što se ‘svakog jutra’ pred nas stavlja u životnoj ponudi, daje nam se i mogućnost slobodnog odabira. 
 
       Na nama je odluka hoćemo li slušati glas života u nama ili ga jednostavno ne čuti.  Pouzdana je činjenica da život ne voli previše pospanost i tromost, smeta ga bezosjećajnost i beskarakternost pred izazovima koje stavlja pred nas. Pripremajući se za susret s Uskrslim, čistoćom srca kroz četrdesetodnevni  hod u korizmenom vremenu putovima blizine s potrebitima, pogođenima posljedicama potresa, patnicima i  ražalošćenima, svatko je sigurno na svoj način mogao osjetiti Isusovu snagu ljubavi.  
 
       Milosrdna Ljubav očituje svoju snagu u djelatnoj ljubavi vjernika koji znaju prepoznati potrebe bližnjih. Bez snažne vjere i života po zapovijedi ljubavi izgubili bismo se na putu bratskog zajedništva te bili bespomoćni i slabi. Bog uistinu, onima koje ne nalazi pozaspale, daje posebnu milost i raspoloženje srca po kojoj nije važna ova prividna ljepota zemaljske prolaznosti, nego On čiji Mir želim vječno u sebi i drugima. 
 
       Dirnuti gorljivošću ljubavi Dobrog Pastira, sjedinjeni srcem i vođeni njegovim nježnim pogledom, i mi poput sv. Pavla oduševljeno izgovaramo kako […] bismo se najradije iselili iz tijela i naselili kod Gospodina (2 Kor 5, 8). Oduševljenje za Njegovom vječnom ljubavi, kroz trenutke blizine s braćom i sestrama, pokazuje nam koliko je zapravo važno čuti glas života u sebi koji nije tek jeka naših dobrih djela, već Njegov Život u nama. 
 
Mario Kopjar